Pages

Thursday, May 22, 2014

CheeseKut Versi Liz


Moning sume....
Pepagi nie meh nak share resepi.


Cheesekut nie memang versi Liz tapi tiru resepi Cik Epal hehehe.....
Dah banyak kali jugak wat cheesekut nie.
Asal terasa nak makan je buatla.
Cheese tu memang ader je kat dalam freezer sebab senang kalo nak guna kan.
Ramai kot dah selalu buat mende nie.
Tapi nak share jugak yang Liz punye hehehehe....


:: Liz guna mixer. Ader gak yang gune blender ye?! Janji leh mix semua bahan2 yang berkenaan should be ok :-) ::


:: Bahan2 utama - deluxe cracker Hup Seng, susu pekat (jenama sukati), tatura cheese dan fresh milk ::


:: Putar cheese dengan setengah tin susu pekat ngan sikit fresh milk. Kalo nak manis lemak berkrim lagi korang tambah je la susu pekat tu. Make sure batter tu jangan cair sangat tau! ::

:: Susu pekat ::

:: Fresh milk ::


:: Celup sekut dalam fresh milk tu. Jangan lame2 nanti kembang lembek bek bek pulak ::


:: Susun sekut satu2 dalam bekas.Curah campuran cheese atas dier. Kalo nak layer lagi dengan nestum ke milo ke bole jugak. Ikut sedap korang ::


:: Pastu korang susun semula sekut tadi. Pastu selang dengan batter tadi. Begitulah seterusnya sampai sume habis ::


:: Yang nie Liz alas bekas dengan baking paper tu. Senang kalo nak kuarkan bila dah keras. Kalo x letak paper pun takpe. Lagi senang bile nak makan guna sudu terus ::


:: kalo nak potong comel2 camni tu yang alas guna baking paper ::

Tapi kalo nak makan sendirik, macam Liz kate, bile dah sejuk, ceduk pakai sudu je!
Lagi heaven kot!


Kalo belum try, korang kene try tau!
Sedap!
Pada yang suke cheese2 lelemak berkrim la.
Kalo yang x suke, den tak dapek nak tulung!

Tata....


2 comments:

Falsya said...

Sedapkan kak liz..falsya dh cube dh..falsya pun gune mixer..either way round pun ttp sama gak kan..

LizHairi said...

same je sya kan...janji bile dah siap leh ngap dengan senang hati hehehe...